Fakta

Forskellige typer høreproblemer

Det er ikke uden grund, at det indre øre (cochlea) også kaldes labyrinten. Meget kan gå galt på lydens vej til hjernen - og er der blot én af ørets mange dele, der ikke fungerer normalt, vil det påvirke vores evne til at høre.

Overordnet kan et høretab være konduktivt eller sensorineuralt. En konduktiv hørenedsættelse betyder, at høretabet skyldes et mekanisk svigt i lydtransmissionen til det indre øre (oftest lavfrekvent, op til 2000 Hz). Det kan f.eks. være forkalkning af de små øreknogler eller en godartet svulst på hørenerven (acusticusneurinom).

En sensorineural (perceptiv) hørenedsættelse skyldes lidelser i øresneglen (cochlear) eller den første del af hørenerven. Det betyder, at de små hårceller i det indre øre (eller nerven, der overfører lyd til hjernen) er beskadiget. Det er den mest udbredte form for høretab og skyldes ofte den naturlige aldringsproces eller udsættelse for kraftig lyd.

Du kan læse om de mange forskellige sygdomme og/eller tilstande, der kan være på spil i forbindelse med høretab, tinnitus, lydoverfølsomhed og meget andet, på Høreforeningens hjemmeside her
På siden kan du dykke ned i hver enkelt af de forskellige sygdomme/høreproblemer.

Skelnetab er et problem, som ofte ses i forbindelse med et sensorineutralt høretab. Den nu pensionerede overlæge fra Odense Universitetshospital Ture Andersen har skrevet en kort forklaring på årsagen.
Læs den ved at klikke her

De fleste mennesker oplever af og til forbigående høreproblemer. Det kan f.eks. skyldes forkølelse, propper i ørerne efter en flyvetur eller ørevoks, der har sat sig fast.
Du kan læse mere om ørevoks ved at klikke her

Denne side er en del af www.vejenrundt.dk