Fakta

Øret og hørelsen

Der findes ganske mange steder på Internettet, hvor du kan læse om det menneskelige øre og hørelsen.
Vi har som udgangspunkt valgt at henvise til hoerelse.info, hvor der gives korte og enkle forklaringer.

Læs f.eks. om ørets opbygning ved at klikke her

Vil du vide noget om lyd og frekvenser, klik her

Høresansens betydning kan du læse om ved at klikke her

I bogen ”Sansernes natur” af den amerikanske forfatter Diane Ackerman, finder man en lidt anderledes og mere poetisk beskrivelse af lydens vej til hjernen:

“Når lydbølgerne rammer den vifteformede trommehinde, bevæger den derved den første lille knogle, hvis hoved passer ind i en skålformet hulning i den næste, som så igen sætter den tredje i bevægelse, hvorefter denne som et stempel presser mod det bløde, væskefyldte indre øre, hvor der sidder et lille snegleformet rør, cochlea, som indeholder de hår, hvis opgave det er at give signal til de auditive nerveceller. Når væsken vibrerer, bevæger hårene sig og stimulerer nervecellerne, som derefter sender deres oplysninger til hjernen.
Således slår dét at høre bro over den ældgamle barriere mellem luft og vand ved at tage lydbølgerne og forvandle dem til bølger i en væske og derefter til elektriske impulser.
Det lyder måske ikke som nogen særligt indviklet rute, men i praksis følger lydbølgerne en slynget sti, der nærmest ligner en minigolfbane med afsindige kruseduller, forgreninger, rundkørsler, relæer, vægtstænger hydraulik og tilbagekoblingssløjfer. Af alle sanserne minder hørelsen om en eller anden indretning, som en opfindsom blikkenslager har flikket sammen af dele, der er blevet til overs.

Hørelsens opgave er til dels rummelig. En blidt susende kornmark, der synes at omslutte én med en jordisk hvisken, har ikke samme påtrængende karakter som en panter, der knurrer bag ved og til højre for én. Lyde skal lokaliseres i rummet og identificeres efter type, intensitet og andre karakteristika. Det at lytte har også en geografisk dimension.”


...

Har du lyst til at læse om hørelse i forbindelse med musiknydelse, har vi fundet et site fra hifi-verdenen med flere ganske interessante artikler.
Læs f.eks. detaljeret om ørets følsomhed og meget andet i artiklen ”Surround og hørelsen” ved at klikke her.
Artiklen er fra 2006, men den grundlæggende viden har ikke ændret sig væsentligt siden da.

Denne side er en del af www.vejenrundt.dk