Inspiration og netværk

Rejser

For de fleste mennesker er ferie og rejser er vigtig del af livet og livskvaliteten - heriblandt selvfølgelig også for mennesker med høretab, tinnitus eller anden form for høreproblem.
Mange nyder godt af at rejse med familie og venner, og gælder det en solferie uden de store arrangementer, skaber det sjældent problemer. Derimod kan større oplevelsesrejser, kulturrejser eller rundrejser blive temmelig anstrengende og ende med at være en tam affære, hvis man ikke kan høre guiden.
Over en million danskere lever alene. Måske er du en af dem - og måske har du oven i købet hverken familie eller venner at rejse med og er holdt op med at drømme om kultur- og rundrejser.
Sådan behøver det ikke at være!

Høreområdets højskole Castberggård tilrettelægger hvert år rejser for døve og/eller hørehæmmede. Dvs. rejserne er tilrettelagt med med hørehensyn i form af f.eks. tolk eller tourguide-system, så alle kan være med - og desuden er du sammen med ligestillede. Der er hvert år som regel tilbud om både ski- og vandreture og oplevelsesrejser.
Læs mere her

Et par gode råd:
Når du rejser alene til udlandet eller færdes på ukendte stier, er det en god ide at være en smule taktisk. Sørg for at være godt forberedt, kom i god tid, hav øjnene med dig og brug al den visuelle kommunikation, som i dag findes i de fleste busser, tog, på stationer og i lufthavne.
Er du i et land, hvor du ikke forstår sproget, er du dybest set i samme båd som normalthørende, så der er faktisk ingen grund til at blive grebet af panik, hvis der er noget, du ikke kan høre!

Uanset om man er dårligt hørende eller ej, kan det være anstrengende at rejse alene. En god rejsefælle er da også en lise for mange dårligt hørende, men husk på, at en rejsefælle ikke behøver at betyde, at alt nu skal være overladt til vedkommende. Det er netop en rejsefælle og ikke en støttepædagog, du følges med.
Der er dog intet i vejen med at lave aftaler, så du og din rejsefælle på forhånd har snakket lidt om, hvor og hvornår der er brug for støtte. Det er ikke særlig hensigtsmæssigt, hvis din ledsager konstant skal gætte sig til, hvornår du er med eller ej, og det kræver nu engang ikke de store anstrengelser at indskyde »ham/hende kan jeg ikke høre, giv lige et kort referat bagefter«.

Når dette er sagt, er der selvfølgelig stor forskel på, om et menneske vitterlig har brug for en reel hjælp, f.eks. i form af en tolk eller pga. et fysisk handicap eller alderdom. Men i så fald må også dét være en aftale, der på forhånd er på plads.

Denne side er en del af www.vejenrundt.dk