Høreapparater og tekniske løsninger

Andre tekniske hjælpemidler

Udover høreapparaterne findes der en hel del andre tekniske hjælpemidler, der sammen med høreapparatet kan lette kommunikationen.
Det ældste og mest kendte er teleslyngen. Læs mere om teleslyngen ved at klikke her

Et af de nyere hjælpemidler er det såkaldte FM-anlæg - en slags ’personlig’ teleslynge, man kan tage med sig rundt. Læs mere ved at klikke her

Derudover findes der en del forskellige specielle telefoner med ekstra forstærkning og/eller teleslynge. Mange mobiltelefoner har i dag også mulighed for at fungere med teleslynge, hvor slyngen f.eks. kan være en ledning om halsen eller en ’ørekrog’.

Kniber det med at høre signallyde (dørklokke, telefon, vækkeur, babyalarm etc.) er der efterhånden mange løsninger, der kan afhjælpe i det daglige såvel som på arbejdspladsen.
Udviklingen inden for tekniske hjælpemidler går dog stærkt i disse år, og de forskellige høreapparatfabrikanter kan have forskellige løsninger.
Vi vil derfor anbefale, at du forhører dig nærmere på din kommunes høreinstitut, også kaldet kommunikationscenter. Du kan læse mere om disse i hovedfeltet ”Samfund - det offentlige” - eller finde det nærmeste center ved at klikke her

Mange høreapparatbrugere klarer sig rigtig godt med høreapparaterne alene. For andre går det også godt - hvis der ikke er for meget støj, er for lang afstand mellem samværspartnerne eller omgivelserne taler for utydeligt.
For andre igen er hørelsen så dårlig, at de ekstra hjælpemidler er blevet en nødvendig del af det høretekniske udstyr - og at der måske er brug for at lære tegnstøttet kommunikation (TSK) eller at anvende skrivetolk til møder, foredrag eller lign. Læs mere om TSK og skrivetolk i hovedfeltet ”Forandring - at finde nye veje”.

Når dette er sagt, er der dog situationer, hvor de fleste høreapparatbrugere skal bruge ekstra kræfter for at kommunikere og lytte. Det kan være ikke-tekstede danske film, teater, foredrag, større selskaber, møder og fritidsaktiviteter. I mange af disse situationer kan det være en hjælp, at høreapparatet har teleslynge. I andre tilfælde kan det gavne at tænke høretaktisk. Læs mere om høretaktik i hovedfeltet ”Forandring - at finde nye veje”.

Denne side er en del af www.vejenrundt.dk