At gøre noget ved det

På jobbet

At kunne klare jobbet er ofte noget af det vigtigste for selvtillid, selvværd og et velfungerende liv.
Det kan være sin sag at erkende et høreproblem og at skulle forlige sig med at skulle bruge høreapparater. Det kan derfor også føles meget grænseoverskridende at være åben om det - ikke mindst på jobbet. Men over 60% af mennesker med høretab er i den erhvervsdygtige alder, så selvom du måske føler dig som den eneste ene, er der tusindvis af andre, der er i samme situation som dig!

Mange mennesker med nedsat hørelse bruger ekstra kræfter i det daglige, fordi der ofte skal bruges ekstra energi og koncentration på selve det at lytte. I dag, hvor utroligt mange erhverv er baseret på kommunikation og indeholder meget mødeaktivitet, kan det være belastende at være den, der ikke altid får det hele med.

Det er selvfølgelig dit eget valg, om du vil fortælle eventuelle chefer og kolleger om dit høreproblem - men i langt de fleste tilfælde er det en rigtig god ide at gøre det. Uanset dit arbejdsområde er det en fordel for både dig og dine kolleger, at de har kendskab til din nedsatte hørelse eller tinnitus - at de ved, hvorfor du f.eks. ikke altid hører det hele, hvorfor du ind imellem svarer i øst, når der bliver spurgt i vest, eller hvorfor du måske bliver hurtigere træt end andre.

Måske hører du ganske udmærket, men har tinnitus, lydoverfølsomhed eller balanceproblemer. Det er ikke altid lige nemt for kolleger at forstå, at en 'smule støj i hovedet og svimmelhed' kan give øget træthed, flere sygedage eller måske behov for nedsat arbejdstid. Her er det særlig vigtigt at informere om høreproblemet på en saglig og præcis måde, så du undgår eventuelle beskyldninger om at være pylret, sart eller lign. Tag f.eks. information eller artikler med til dine nærmeste arbejdskolleger. Høreforeningen har masser af brugbar viden om tinnitue (klik her) samt Ménière og svimmelhed (klik her).

Føler du dig meget alene i din situation, kan det være en rigtig god ide at udveksle med ligestillede. I Høreforeningen kan du f.eks. komme med i en netværksgruppe for erhvervsaktive, høre foredrag og læse brugbare artikler i bladet hørelsen. Læs mere ved at klikke her

I dag har de fleste arbejdspladser en politik, der tilgodeser behandlinger og lægebesøg - hvilket selvfølgelig også gælder ørerne. Dernæst findes der en hel del muligheder for kompensation, tekniske hjælpemidler og andet, der kan afhjælpe problemer forbundet med jobbet. På hoerelse.info kan du læse om de offentlige tilbud til erhvervsaktive ved at klikke her

Under temaet ”Høreapparater og tekniske løsninger” kan du læse mere om de forskellige tekniske løsninger, i ”Politik og lovgivning” om dine rettigheder og muligheder i det offentlige regi - og under "At finde nye veje" kan du finde ideer til, hvordan du selv kan gøre noget for at lette kommunikation på arbejdspladsen.

Denne side er en del af www.vejenrundt.dk