At gøre noget ved det

Diagnose og handlingsplan

Når man går til læge med et problem, er det for de flestes vedkommende vigtigt at finde årsagen og få stillet en diagnose. Uden dette er det vanskeligt at forestille sig en behandling - eller overhovedet tænke på en handlingsplan.
I forbindelse med høreproblemer vil der i de fleste tilfælde da også blive stillet en diagnose. Langt vanskeligere kan det være at finde frem til årsagen - og i ganske mange tilfælde af f.eks. nedsat hørelse og/eller tinnitus, vil lægen ikke kunne give en årsag til problemet.

I langt de fleste tilfælde af nedsat hørelse og tinnitus kan man heller ikke fjerne problemet. Men når dette er sagt, kan der gøres utroligt meget for at afhjælpe et høreproblem. Alt efter arten vil lægen da også foreslå en behandling. Det kan være høreapparater, operation (ved otosclerose), medicin (ved betændelse eller Ménière) eller anden form for behandling, f.eks. CI (cochlear implant).

Uanset hvilken behandling, du bliver tilbudt, kan det betale sig at være årvågen og få stillet de spørgsmål, som ligger dig på sinde - ikke mindst, hvis der er tale om en høreapparatbehandling. Denne behandling går i al sin enkelthed ud på, at du skal have udleveret (skal købe) et produkt, som kan give dig så meget som muligt tilbage af den hørelse, du har mistet. Det betyder efter al sandsynlighed også, at du skal være høreapparatbruger resten af livet.

Det kan føles som en stor forandring og kræver da også tilvænning, både fysisk og psykisk. Derfor er det en god ide at forberede sig, f.eks. ved at undersøge markedet og få en fornemmelse af, hvad man kan forvente sig af høreapparaterne.

I bogen ”Hva’ så?” kan du læse om forløbet i en høreapparatbehandling ved at klikke her

I nogle tilfælde - som oftest i forbindelse med tinnitus - kan beskeden fra ørelægen være, at ”det må du bare lære at leve med”. Det kan være en meget fortvivlende oplevelse at stå uden for lægens dør med denne besked, men ikke desto mindre har læget ret. Det er bare ikke lige klaret på en eftermiddag.

Statistikken viser, at de fleste tinnitusramte faktisk lærer at leve med problemet i løbet af et par år. Det hjælper selvfølgelig ikke at sige dette til et menneske, der dag og nat døjer med et støjhelvede inde i hovedet. Heldigvis er der mange, der har glæde af behandling af forskellig art, og vi iler derfor med at henvise til Den Tværfaglige Sundhedsklinik, der i over 10 år har arbejdet intensivt med rådgivning og behandling af tinnitus, Ménière og lydoverfølsomhed.
Læs om tinnitus og behandlingsmuligheder ved at klikke her
Læs om Ménière/svimmelhed og behandlingsmuligheder ved at klikke her

Denne side er en del af www.vejenrundt.dk