De mange følelser

At være pårørende

Som beskrevet under de foregående emner kan der være mange følelser på spil, når et menneske har høreproblemer. Det kan være både sorg, vrede, skyld og flovhed, som i en periode kan få overtaget og skabe frustrationer - både på arbejdspladsen, hjemme i familien eller i andre sociale sammenhænge.

Som pårørende kan det ikke undgås, at også du bliver påvirket af de forandringer, der indtræder - og at du måske selv mærker sorg, vrede, bekymring eller angst. Hvorfor lige min ægtefælle? Hvorfor lige min veninde? Hvorfor lige min far?

Måske er det din ægtefælle, der har fået høreapparater. I har været gift i mange år og har været vant til at kunne kommunikere let og ubesværet. Nu skal der pludselig bruges kræfter på samtaler. Der skal gentages, der er misforståelser, og I kan ikke mere snakke til hinanden på tværs af køkken og stue.  
Mange pårørende fortæller, at de gang på gang tager sig selv i at blive irriterede over gentagelser og derefter svarer i en irriteret tone - for bagefter at bebrejde sig selv og blive ked af det. En tærende cirkel af aktion/reaktion, der efterlader begge parter drænet for energi.

Måske er du fuld af gode ideer, vil gerne snakke om det og gøre noget ved det. Men måske er din ægtefælle slet ikke nået dertil endnu. Det er vigtigt at give plads til de, ofte meget modstridende følelser, der skal gennemleves og finde sin plads. Og hvert menneske har sin måde at takle forandringer på.

I en ’sund’ sorgproces vil et menneske arbejde sig gennem forandringsprocesserne og komme ’ud på den anden side’ med nye strategier og ansvar for sin livssituation. I den ’usunde’ sorg forsvinder livet ind i handicappet, så den ramte bliver offer for sin skæbne.
Dette gælder naturligvis både den ramte og de nærmeste. I nogle ægteskaber er det f.eks. ægtefællen, der har det værst - forstået på den måde, at det er ægtefællen, der skammer sig, er ked af det eller vred, fordi modparten ikke mere er den samme som førhen. Dvs. det er dig som pårørende, der føler dig ’snydt’ eller føler dig som offer for omstændighederne.

I dag er både den offentlige høreomsorg og private behandlere mere opmærksomme på, at høreproblemer rammer begge parter - på hver sin måde. Mange med høretab og tinnitus fortæller livgivende historier om det givtige i behandling hos psykolog eller i terapiforløb, netop for begge parter.
Har du lyst til at finde professionel hjælp, kan du læse mere om dine mange muligheder i hovedfeltet ”Samfund”.

Denne side er en del af www.vejenrundt.dk