)

Hvad er problemet

Er du pårørende

Det er ikke altid lige nemt at være pårørende til et menneske med høreproblemer - især ikke, hvis den ramte står midt i en erkendelsesfase. Det kræver både omsorg, medfølelse og forståelse - og det er som regel en dårlig ide at lægge pres på din ven/ægtefælde/kollega for at få ham/hende til at gøre noget ved problemet.

Måske klager din ven/ægtefælle/kollega over træthed, sover dårligt eller føler sig stresset. Måske er han/hun begyndt at trække sig socialt, har svært ved at bruge sine høreapparater - eller vægrer sig ved overhovedet at få nogle. Eller måske føler han/hun sig sat ud af spillet pga. enerverende tinnitus eller svimmelhed.

Uanset hvilken type høreproblem, det handler om, vil det gavne dig at være i besiddelse af så meget viden som muligt. Du kan f.eks. starte med at læse om de forskellige typer ved at klikke her

Det er meget individuelt, hvordan mennesker reagerer på et høreproblem, men fælles for de fleste typer høreproblemer er, at det påvirker kommunikation og socialt samvær, kan give øget træthed, stress, dårlig søvn eller lettere depression. Samtidig kan det skubbe til følelsen af at være besværlig og være udenfor.

En af de gængse misforståelser er, at et høreapparat giver normal hørelse. De fleste tænker - inklusiv den ramte selv - at når blot høreapparaterne kommer på, er alt tilbage ved det gamle.
Sådan er det desværre ikke. Et høreapparat er virkelig en stor hjælp, men det bliver aldrig det samme som den normale hørelse. Du kan læse mere om høreapparater her på sitet ved at kigge i det lysegrønne felt under "Høreapparater og tekniske løsninger".

Er der tale om pludselig opstået tinnitus, kan det være en meget voldsom omvæltning for den ramte. Er der tale om nedsat hørelse, drejer det sig derimod ofte om en længerevarende proces, der har stået på i nogle år. Måske er det oven i købet dig, der har skubbet på, fordi det er dig, der har lagt mærke til alle hva’erne og tendensen til at falde ud af samtaler, hvis der er støj eller flere samtalepartnere.

Det er vigtigt at holde sig for øje, at ligesom den ramte er udsat for forandringer, er du som pårørende det også. Alt efter høreproblemets art vil det skabe forandringer for dig - forandringer i forhold til samvær, kommunikation og vaner.
I bogen "Hva' så?" skriver Lotte Rømer om nogle af de forhindringer og fordomme, der kan være på spil. Du kan læse et lille uddrag af bogen her

Jo mere du ved, des bedre kan du være en god støtte. Vi vil derfor anbefale dig at surfe rundt her i cirklen og ’læse med’ under de forskellige emner. Der findes desuden en god håndfuld bøger, der kan være givtige at læse. Du finder litteraturlisten ved at kikke i det grønne felt "Inspiration og netværk".

Denne side er en del af www.vejenrundt.dk