Hvad er problemet

Er du ung og har høreapparater eller tinnitus?

Høreapparat- eller CI-bruger
Som teenager kan det være svært at føle sig anderledes end andre. Måske har du aldrig haft problemer med at være høreapparat- eller CI-bruger. Men på vej ind i voksenlivet, hvor du sikkert - ligesom alle andre unge - tænker meget over, hvem du er, hvordan du ser ud, hvad du skal være som voksen osv., drejer tankerne sig nok også omkring dit høreproblem:
Hvorfor mig? Hvorfor skal jeg trækkes med de åndssvage CI- eller høreapparater? Hvem vil nogensinde være kæreste med mig, når jeg er hørehæmmet?

Måske har du aldrig mødt andre unge med høretab. I så fald kan vi kun opfordre dig til at gøre noget ved det. De er jo ligesom dig - og det kan virkelig lave om på mangt og meget at være i et fællesskab, hvor det er normalt med teknik i ørerne, normalt at sige hva', normalt at bruge tekniske hjælpemidler.
På Høreforeningens hjemmeside kan du læse om tilbud til unge ved at klikke her

Teenageårene er også dér, hvor du måske føler dig fristet til at smide dine bag-øret-apparater i den nærmeste skuffe og bilde dig selv ind, at du sagtens kan klare dig uden. Så kan de andre ikke se dem, og du behøver ikke føle dig anderledes. Og du tænker måske: "Jeg koncentrerer mig bare ekstra meget og mundaflæser noget mere!"
Men mon ikke også du bemærker alt dét, du ikke kan høre? Alt dét, du går glip af?

Måske er dit høretab ikke så stort, dvs. det lykkes dig rent faktisk at følge med i det meste. Men mon ikke også du samtidig føler dig mere træt? Måske siger du endda nej til hyggeaftaler med vennerne, fordi du ikke kan følge ordentligt med og kommer til at føle dig udenfor?
Som du sikkert allerede har gættet, vil vi råde dig til at beholde apparaterne på!
Jo, vi ved godt, at det ikke er specielt nemt at føle sig udenfor og anderledes. Men du er nu engang langt mindre anderledes, hvis du kan høre, hvad vennerne siger og kan følge med i snakken, frem for at misforstå en masse eller sidde og ligne én, der er helt uinteresseret i andre mennesker.

Har du CI, er sagen selvfølgelig lidt anderledes, fordi uden CI er der ingen lyd overhovedet.
Ét er høreapparater, CI og tekniske hjælpemidler. Noget andet er, at det ofte er 'alt det andet', der gi'r de største kvaler: Det menneskelige, at føle sig udenfor og anderledes ect. -det, der kaldes "de psykologiske aspekter" af høreproblemer.
I dette lyseblå felt, som vi kalder "Forandring", handler det netop om alt det psykologiske. Vi vil derfor anbefale dig at læse videre under de andre temaer og emner. Her kan du finde masser af ideer til, hvordan du kan blive bedre til at takle livet som høreapparat- eller CI-bruger.
Ungdomsudvalget i Høreforeningen arrangerer hvert år Ungdomslejr, som er en stor oplevelse og hjælp på mange områder. Hør, hvad deltagerne fortæller om betydningen ved at deltage ved at se en lille film her

Tinnitus
For ikke mange år siden undersøgte svenskerne skolebørns hørelse, og det viste sig, at 16 % havde tinnitus i større eller mindre grad. I Danmark drejer det sig formodentlig om samme antal.
Måske er du en af dem?

Der kan være mange grunde til, at du i en ung alder har fået tinnitus, dvs. støj, hyletoner eller generende susen i ørerne. Den mest almindelige årsag er så kraftig støjpåvirkning, at det har skadet de små fimrehår inde i øresneglen.

Måske husker du præcis den dag, det startede... en rockkoncert, en nat på diskotek? En nytårsaften, hvor du kom for tæt på et kanonslag? En aften i øvelokalet?

Der er rigtig meget forskel på, hvordan tinnitus påvirker et menneske. Først og fremmest er der forskel på, hvor høj tinnitussen er. Om det er hele tiden eller kun ind imellem. Om støjen i ørerne forstyrrer nattesøvnen. Eller om du f.eks. er blevet tvunget til at holde op med at spille musik selv pga. din tinnitus.
Med andre ord, tinnitus kan gribe mere eller mindre ind i dagligdagen - for nogen endda så meget, at det kan give tristhed, stress og tendens til at trække sig væk fra andre mennesker.
Læs mere om tinnitus her

Det er derfor vigtigt at få noget hjælp og støtte, så tinnitussen ikke får lov til at 'fylde' mere end højst nødvendigt. Vi kan anbefale, at du kontakter House of Hearing, som har arbejdet med tinnitus i mange år - og som både har hotline og åbent-hus-dage.
Klik her for at læse mere.

At finde et godt liv på trods af tinnitus er i høj grad et psykologisk arbejde. Vi vil derfor anbefale dig at kigge med i nogle af de andre emner her på sitet - ikke mindst i de følgende temaer i hovedfeltet "Forandring", der fortæller en masse om, hvordan man selv kan gøre en aktiv indsats.

Denne side er en del af www.vejenrundt.dk