Hvad er problemet

Har du tinnitus og/eller svimmelhed

Tinnitus
Har du fået tinnitus, behøver vi næppe fortælle dig, at det betyder vedvarende hylen, susen eller brummen i ørerne. Alt efter styrke og intensitet kan tinnitus være et meget belastende fænomen - for nogle så belastende, at det går ud over både nattesøvn, arbejdet og det sociale liv.

Der kan være mange grunde til tinnitus - f.eks. pludselig, kraftig støjpåvirkning, mange års arbejde i støj, forskellige former for medicin, øresygdomme, arvelige forhold og meget, meget andet. Det er derfor vigtigt at gå en tur forbi ørelægen og få en høreundersøgelse.

At erkende sin tinnitus som sådan har de færreste problemer med. Langt vanskeligere kan det være at være åben omkring problemet, ligesom det kan være svært for mange at acceptere og erkende de mange konsekvenser, som tinnitus kan have.

Nogle oplever, at tinnitus forsvinder igen efter en periode, men i langt de fleste tilfælde kan tinnitus ikke fjernes eller behandles væk. Når dette er sagt, er der alligevel masser af muligheder for at få 'skruet ned' for den vedvarende støj i ørerne og 'komme overens' med fænomenet.

House of Hearing tilbyder professionel, tværfaglig, anonym, uvildig og gratis rådgivning til mennesker med bl.a. tinnitus. Læs mere om rådgivningen her

På flere af de audiologiske afdelinger er der forskellige muligheder for behandling og hjælp til mennesker med tinnitus. Snak med din ørelæge og få en henvisning - eller find din nærmeste audiologiske afdeling/høreklinik ved at klikke her

Svimmelhed
At 'miste balancen' er en meget ubehagelig følelse. Mange kender tilstanden fra søsyge eller indtagelse af for meget alkohol. Ubehageligt, ja - men vi ved også, at det går over igen, når vi får fast grund under fødderne eller alkoholen er ude af kroppen.
Svimmelhed i ædru tilstand - eller deciderede svimmelhedsanfald, hvor man fuldstændig mister fornemmelsen af op og ned - vil ofte afstedkomme både fysisk usikkerhed, kvalme, svedeture og rysten. Og ikke mindst angst:
Hvad er der galt? Er jeg syg i hovedet? Holder det aldrig op?

Balanceevnen er fundamental for, at vi overhovedet kan fungere, bevæge os og passe vores gøremål. Svimmelhed - især af voldsom karakter - kan derfor føles, som om at hele livsgrundlaget er truet. Ydermere kan svimmelhed være ledsaget af en momentan depressiv tilstand, hvor livet pludselig synes håbløst og trist.

Svimmelhed kan have ganske mange årsager. Da balanceorganet er placeret i det indre øre, kan pludselig svimmelhed i kortere eller længere perioder være tegn på unormale tilstande i øret. Er svimmelheden tilbagevendende, er det derfor vigtigt at gå til lægen. Er der brug for ekstra undersøgelser, kan lægen henvise til en audiologisk afdeling eller en ørelæge med special viden på området.
Privathospitalet Hamlet har desuden en svimmelhedsklinik, som du kan læse om her

Læs om de mest almindelige årsager til svimmelhed her

Læs om virus på balancenerven ved at klikke her

Læs om Ménière ved at klikke her