Hvad er problemet

Har du haft høretab i mange år?

Har du fuldt ud både erkendt og accepteret dit høretab?
Er du 100 % åben om dit høretab?
Er dine høreapparater din kæreste ejendom?
Er du for længst holdt op med at blive flov, skamfuld eller ked af det, hvis du misforstår, ikke kan følge med eller bliver ufrivilligt til grin?
Formår du at sige til og fra, og tager du fuldt ud hensyn til dig selv, når det gælder din evne til at høre?

Det er nok de færreste høreapparatbrugere, der med åben pande kan svare 'ja' til det hele! For som mange brugere ved, sidder et høretab ikke kun i ørerne, men berører det hele menneske.

Alle, der har nedsat hørelse, har mistet noget værdifuldt - har været udsat for et tab. Og selvom høreapparater er en fantastisk hjælp, giver de aldrig den normale hørelse tilbage. Som du sikkert har mærket mange gange, har et høretab konsekvenser, ikke kun i forhold til kommunikation med omverdenen, men også når det gælder livskvalitet, selvværd, måden at agere på. Og mon ikke også du har prøvet at blive flov, hvis du misforstår? Eller kender følelsen af at være besværlig, udenfor, hægtet af? Eller kender stikket i hjertet, hvis din ægtefælle eller ven bliver irriteret over at skulle gentage?

Hvis du har lyst til at kigge nærmere på, hvorfor du ikke rigtig kan finde den grundlæggende accept af dit høretab, kan du læse om den psykologiske side af sagen under temaet "De mange følelser".

Måske har du efterhånden mistet så meget af din hørelse, at du ud over høreapparaterne har brug for yderligere hjælpemidler, som f.eks. teleslynge, en ekstra mikrofon via blue tooth eller en skrivetolk til f.eks. foredrag og vigtige møder. Eller at lære tegnstøttet kommunikation (TSK). Du kan læse mere om tekniske hjælpemidler og TSK i det lysegrønne felt.

Selvom du har haft høretab eller en høreskade i en del år, betyder det ikke nødvendigvis, at du også har høreapparater. Der kan være mange grunde til dit fravalg, men skyldes det manglende erkendelse og accept, kan du læse om noget af dét, der ofte spænder ben her

Det kan desuden give et skub at læse om andre, der er eller har været i samme situation. Vi har samlet en litteraturliste, som du kan lade dig inspirere af her

Uanset om du er ung eller gammel, har haft høreapparater i to eller 20 år, vil vi anbefale, at du melder dig ind i Høreforeningen. Her kan du finde mange nyttige informationer, stifte bekendtskab med både lokale og landsdækkende tilbud samt møde ligestillede. Du kan melde dig ind ved at klikke her

Denne side er en del af www.vejenrundt.dk